Wypełnianie bruzd i zmarszczek oraz wolumetria twarzy z użyciem usieciowanego kwasu hialuronowego

Operacje

Czym jest kwas hialuronowy?

  • Kwas hialuronowym to wielocukier (glikozaminoglikan in. GAG), który występuje we wszystkich organizmach żywych i należy do najliczniejszej grupy związków mających identyczną budowę chemiczną tak u bakterii jak i człowieka.
  • Kwas hialuronowy wiąże wodę w skórze właściwej.
  • Może być bezpiecznie stosowany bez konieczności wykonywania testów skórnych.
  • W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej skóry właściwej. W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem, dzięki czemu zachowuje ona swoją sprężystość i brak zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody i powstają zmarszczki.
  • Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie przyłączyć do siebie 250 cząsteczek wody.

Czemu ma służyć wstrzyknięcie kwasu hialuronowego?

  • likwidacja bruzd i zmarszczek
  • wypełnienie ubytku tkanki podskórnej takich okolic jak dolina łez , fałd nosowo-wargowy, linie marionetki\
  • przywrócenie utraconej objętości w takich miejscach jak okolica policzków, broda, doły skroniowe

Czego można się spodziewać po zabiegu?

  • Efekt po zabiegu widoczny jest od razu.
  • Wypełniacz niestety ulega stopniowemu wchłanianiu przez 6-12 miesięcy w zależności od wypełniacza i higieny życia klientki/klienta.

Jakie są przeciwwskazania do zabiegu wstrzyknięcia usieciowanego kwasu hialuronowego?

  • infekcje w miejscach planowanych iniekcji.
  • choroby autoimmunologiczne (toczeń rumieniowaty SLE, choroba Leśniowskiego-Crohna i in. choroby z autoagresji)
  • ciąża i karmienie piersią.
  • przyjmowanie leków zmniejszających lepkość krwi: Acard, Polocard, Warfin, Acenokumarol, Sintrom, Xarellto, Pradaxa

Co pacjent po zabiegu wstrzyknięcia kwasu hialuronowego powinien wiedzieć?

  • Przez 24 godziny od wykonanego zabiegu bezwzględnie unikaj intensywnego wysiłku fizycznego, sauny, pikantnych potraw, gorących napojów, alkoholu (piwo, wino, wódka), papierosów oraz jakichkolwiek substancji odurzających.